Založ si blog

SEC vs Ripple: Monster – kryptoproces na okraji záujmu

Bitcoin – pre niekoho špekulácia a nafúknutá bublina, pre iných zlato budúcnosti. Súčasná hodnota Bitcoinu cca 45.OOO USD dáva zatiaľ za pravdu druhému táboru. Ako počas súčasného celosvetového kryptoboomu rastie počet retailových kryptoinvestorov, rastie aj povedomie o iných kryptomenách tzv. altcoinoch (alternatívnych minciach) resp. iných kryptoaktívach. Ethereum, súčasná dvojka na trhu kryptomien, dobíja svet prostredníctvom tzv. DeFi (decentralizované financovanie) a NFT tokenizáciou. Pôvodne recesistickú kryptomenu Dogecoin zase preslávil Elon Musk na svojom tweeterovom účte.

V súčasnosti existuje asi niekoľko tisíc kryptomien a nové vznikajú každý deň, avšak len menej než 1% má skutočné technologické využitie, a teda sa nejedná o tzv. „shitcoiny“ i keď skalní fanúšikovia Bitcoinu tvrdia, že všetky kryptomeny okrem Bitcoinu sú vlastne shitcoiny. Väčšina vývojárov kryptomien ako aj fanúšikov kryptomien vyzdvihuje ich decentralizáciu, čo znamená, že nie sú regulované jednou centrálnou inštitúciou (napr. centrálnou bankou), ale o ich ďalšej budúcnosti a aktualizáciách rozhoduje komunita. Keď sa vrátime k spomínanému jednému percentu, jedna kryptomena z tohto exkluzívneho klubu ide tak trochu proti prúdu. Reč je o kryptomene XRP od spoločnosti Ripple. XRP môžeme pokojne považovať za čiernu ovcu kryptotrhu, nakoľko jej partnermi sú paradoxne práve banky a štátne inštitúcie, čo je aj dôvodom prečo ju fanúšikovia decentralizácie nemajú príliš v láske. XRP však môže byť oveľa zaujímavejšia, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Prečo by práve banky mali záujem o XRP? Technológia…  Spoločnosť Ripple vyvinula extrémne rýchlu platobnú sieť, ktorá dokáže zrealizovať platbu kdekoľvek na svete v priebehu pár sekúnd, čo je v porovnaní so súčasnými cezhraničnými bankovými platbami konečne závan 21. storočia. Navyše s veľmi nízkymi transakčnými poplatkami (0,0001 XRP za transakciu). Ďalšou výhodou je zanedbateľný vplyv na životné prostredie, nakoľko jedna XRP transakcia má spotrebu len cca 0,00001133 kWh elektrickej energie (pre porovnanie Bitcoin cca 118 kWh). Nebudeme sa viac venovať technickým detailom, ale za pozornosť určite stojí skutočnosť, že už v súčasnosti s Ripple spolupracujú veľké bankové domy ako Santader, Bank of America, či Standard Chartered Bank. Spoluprácu zvažuje aj Banque de France a o XRP sa zmieňujú aj oficiálne dokumenty Goldman Sachs.

Začiatok sporu so SEC

V tomto momente to s XRP prestáva byť pekné. 22. decembra 2020 podala Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) žalobu na spoločnosť Ripple, a to z dôvodu, že v roku 2013 predávala XRP ako neregistrované cenné papiere v objeme 1,3 miliardy amerických dolárov bez predchádzajúceho povolenia SEC. K tomu sa pridalo obvinenie na CEO Ripple Brada GarlinghouseaChrisa Larsena z manipulácie trhovej ceny XRP.  Ripple sa bráni, že XRP sa predávalo ako komodita rovnako ako Bitcoin a Ethereum, a teda nepodlieha povoľovacej povinnosti zo strany SECu. Autor si neodpustí poznámku, že Jay Clayton – vtedajší predseda SEC bol 22. decembra 2020 posledný deň v práci. 😊

Dôsledky na trhoch

XRP bolo po podaní žaloby stiahnuté z väčšiny najväčších kryptobúrz ako napr. coinbase a jeho cena výrazne klesla. Avšak, po sérií úspechoch Ripple na ázijských finančných trhoch a priaznivo sa vyvíjajúcom súdnom procese sa cena XRP v apríli vyštverala až na ročné maximá. Po nástupe nového predsedu SEC Garyho Genslera, čoby známeho fanúšika kryptomien, mnoho fanúšikov XRP očakávalo ukončenie sporu formou urovnania. To sa však do dnešného dňa neudialo, a tak tisíce retailových investorov stále žijú v neistote, či z nich po vynesení rozsudku budú milionári alebo ich investície klesnú na nulu. Kladný rozsudok pre Ripple by totiž znamenal judikované potvrdenie právnej formy kryptomeny XRP (ako prvej kryptomeny vôbec), čo by sa výrazne pozitívne odrazilo na jej trhovej cene, ak by však Ripple spor prehral, z XRP by sa zrejme stal cenný papier s takmer nulovou hodnotou.

Prečo by nás to malo zaujímať?

CBDC… central bank digital currency. CBDC môžeme pokojne nazvať menovou reformou storočia. Centrálne banky po celom svete (Nórsko, Rusko a ďalšie) inšpirované úspechom a technológiou kryptomien začali vyvíjať vlastné digitálne meny. Čína už svoj digitálny yuan dokonca priviedla do testovacej fázy. Európska centrálna banka spustila projekt digitálneho eura v júly 2021 a nasledujúce 2 roky bude skúmať možnosti jeho využitia. Ako to súvisí s XRP/Ripple? CPA Australia – jedna z najväčších účtovných spoločností na svete publikovala informáciu, že Francúzska centrálna banka začala otvorene diskutovať o možnosti použitia XRP/Ripple ako platformy pre európske CBDC. Veľmi v podobnom duchu sa o XRP zmieňuje vo svojich materiáloch aj Goldman Sachs. XRP by teda v budúcnosti mohlo plniť úlohu tzv. bridge currency, veľmi zjednodušene povedané akýsi medzistupeň pri prevodoch napr. digitálnych eur a dolárov. V rovine konšpirácií by sme si mohli predstaviť, že o možno 10 rokov, keď budete zo svojej digitálnej peňaženky posielať bratrancovi do USA digitálne eurá, tak sa niekde na polceste v priebehu pár sekúnd zmenia na XRP, a následne XRP na digitálne doláre v peňaženke bratranca v New Yorku. Ako však bude prebiehať ďalšia inštitucionalizácia XRP v budúcnosti sa bude do značnej miery odvíjať od výsledku súdneho sporu so SEC. Nie je totiž možné vytvoriť globálny finančný systém bez zapojenia najväčšieho trhu na svete.

XRP samozrejme nie je jediným kandidátom pre platformu CBDC. Existujú desiatky ďalších ambicióznych projektov, ktoré sa o túto úlohu reálne môžu uchádzať, no s XRP určite počítať treba. Bude preto zaujímavé sledovať, aký vplyv bude mať  kauza SEC vs Ripple na naše (digitálne) peňaženky v budúcnosti. Prípadne ešte stále môžete dúfať, že celá kryptobublina spľasne.

vojna na Ukrajine, Petrohrad, Rusko

ONLINE: Útok na Charkov vyšetrujú na Ukrajine ako vojnový zločin

19.05.2024 07:35, aktualizované: 09:03

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti a preto raketové útoky vyšetruje ako vojnový zločin.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný. Vyšetrovanie atentátu na Fica by mali dokončiť o pár mesiacov, hovorí odborník

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1346x
Priemerná čítanosť článkov: 1346x

Autor blogu

Kategórie

Archív